Stichting Dekenaal Weerter Missie Thuisfront

Rondkomen van 40 eurocent per dag!







Van 3 tot en met 14 april 2013 bezocht Henk Füchs, voorzitter van Stichting Dekenaal Weerter Missie Thuisfront, Lilongwe in Malawi. Dit is het werk gebied van de Weerter Pater Jo Kuppens. Een gift maakte deze verkenningstrip mogelijk.

 

Het DWMT, zoals de stichting verkort genoemd, wordt is al enkele jaren bezig met het maken van een nieuw beleidsplan voor de komende 10 jaar. Dit is mede ingegeven door het feit dat de ontkerkelijking in Europa en ook in Nederland tot gevolg heeft dat er steeds minder Zusters en Paters naar de missielanden trekken. De nog actieve Paters en Zusters bereiken langzaamaan een leeftijd dat doorwerken niet meer mogelijk wordt. Het DWMT, dat al 57 jaar bestaat, wil daarom een nieuwe weg inslaan om ook in de toekomst de derdewereld te kunnen blijven ondersteunen. Het vele werk van onze Weerter missionarissen hoeft niet te stoppen als zij er niet meer kunnen werken. Daarom ging Henk naar Lilongwe om te kijken waaraan Pater Jo Kuppens werkt en hoe wij dat straks kunnen voortzetten.

 

Al direct bij aankomst op het vliegveld zie je de armoede van de lokale bevolking. Onderweg naar de missiepost van Pater Jo zie ik vele mensen langs de weg lopen met groet pakken hout, takken of voedsel op het hoofd. Onderweg naar een markt om er geld mee te verdienen of te ruilen met goederen of eten wat ze zelf niet hebben. De dag na aankomst ga ik naar een nabij gelegen schooltje. Het is paasvakantie dus zijn er bijna geen kinderen te zien bij de school. In de lokalen zie ik geen schoolbankjes en ook geen boeken. Bij navraag blijkt dat de lagere schoolkinderen allemaal op de grond moeten zitten. Alleen de hoogste klassen hebben een bankje. Boeken heeft men vaak niet ter beschikking en als die er wel zijn dan 1 boekje per 10 kinderen. Een week later bezoek ik een andere school: 3000 kinderen met klassen van ruim 200 kinderen. De meeste groepen zitten buiten op het gras met een verplaatsbaar schoolbord  van 1 bij 1 meter. Ik zie geen enkel kind met een boekje in de hand. Zodra ze mij zien aanlopen vliegen ze op mij af en willen ze op de foto. De juf heeft haar handen vol om ze tot bedaren te krijgen. Op het secretariaat valt mij direct al op dat er geen computers staan: "Hebben we niet en ook internet is moeilijk te krijgen, heel duur en vaak een slechte verbinding".

 

                   

Geen schoolbankjes of boeken.                        Enkele oude computers 30% defect.

 

Stroomuitval

Elke dag wordt hier de stroom een paar uur uitgeschakeld. Er is niet voldoende elektriciteit en daarom “verdelen” ze die door soms een gebied af te sluiten. Heb dit diverse malen gehad en dan is het vooral ’s-Avonds pik donker. Op het centrum van Pater Jo wordt gewerkt aan heel veel gegevens over het land, de regering en haar inwoners. Tijdens de kwartaalvergadering van de staf, de elektriciteit werd toen ook uitgeschakeld, hoor ik dat in januari de mensen gemiddeld maar 40 cent per persoon per dag te besteden hebben gehad. Onvoorstelbaar! Daaruit volgt natuurlijk ondervoeding en dat blijkt ook uit het onderzoek van de medewerkers: de regering heeft ooit bepaald dat een mens per dag 2400 Kcal moet eten. In januari waren er regio’s waar men maar 936 Kcal had gegeten. Minder dan de helft van wat ze nodig hebben.

 

 

Gezin voor huisje, rechter vrouw heeft voedingsallergie.

 

Toekomst perspectief

Ik vraag aan Pater Jo Kuppens hoe de toekomst er hier uit zal zien. Hij zegt: "Je hebt toch de vele kinderen op de scholen gezien? De bevolkingsgroei gaat hier razend snel en dit land heeft nauwelijks producten om te exporteren of om er geld mee te verdienen. Al die mensen kunnen niet aan voldoende eten komen. Ook het onderwijs is met die paar computers die je gezien hebt niet in staat om de mensen voldoende op te leiden met een redelijk perspectief op werk. Wij zullen dus allereerst aan de opleiding wat moet gaan doen. Die moet beter en meer van deze tijd zijn. O ja en dan moet ook de regering veranderen. De corruptie druipt er vanaf. Dat zag je wel aan de gebouwen en auto’s op de weg. Het nieuwe beleidsplan van het DWMT sluit daarbij goed aan: scholen uit Weert in contact brengen met scholen hier. Van elkaar kunnen we veel leren. Ook bedrijven en het ziekenhuis zouden een verbinding met hier aan kunnen gaan. Er is nog veel te doen, maar een perspectief is er zeker voor een kleinere groep mensen hier, die geholpen worden door jullie, Weert en Europa. Maar ook hier kunnen wij veel voor Europa en Nederland doen. De kerken zitten hier overvol dat heb je zondag wel gezien. 3500 mensen waarvan 1100 kinderen die 3 H. Missen bezochten. Het aantal roepingen neemt nog steeds toe. Wie weet krijgen jullie straks een kapelaan of pastoor uit ons land!".