Stichting Dekenaal Weerter Missie Thuisfront

Aanbouw van de Chipala school in Lilongwe, Malawi

 

Tijdens het gehele schooljaar wordt er geld ingezameld voor de ‘Chipala’ school, een school in een krottenwijk in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Het land Malawi, ook wel het ‘Warme Hart van Afrika’ genoemd, behoort tot de tien armste landen van de wereld.

 

De Chipala school telt maar liefst 8500 leerlingen, 75 leerkrachten en 22 klaslokalen. De gemiddelde klassengrootte varieert van 100 tot 350 leerlingen. De meeste kinderen krijgen les in de open lucht in zeer stoffige of modderige omstandigheden. Leermiddelen zijn praktisch niet aanwezig. Het streven van de Philips van Horne is om € 18.000 bij elkaar te krijgen voor de bouw van twee klaslokalen.

 

In het kader van het 50-jarig bestaan van de school zijn er tijdens het schooljaar 2018-2019 talloze culturele activiteiten georganiseerd. Van o.a. zes lezingen, een minisymposium, een kerstmarkt en een grote expositie tot een viertal concerten.

Centraal in dit jubileumjaar van de Philips van Horne stond het onderwijsproject in Malawi. Op het gebied van hulp aan de Derde Wereld heeft de school een lange traditie. Al meer dan 30 jaar ondersteunt de ‘Philips’ onderwijsprojecten, aangedragen door oud-leerlingen.

 

De acties voor de Chipala school bestonden dit schooljaar o.a. uit: giften door deelnemers aan de MTB tocht van TWC Weert, de sponsoractie van gymnastiekleraar Bert van Dijk rond de Marathon in Tokyo, een emballage actie van Jumbo Heerschap, de verkoop van Lp’s tijdens Vinyl Luister Spot in Theater de Huiskamer en de opbrengst uit de grote jubileumloterij tijdens het wandel- en fietsevenement ‘De Bloem Van Weert’. De 270 (hoofd)prijzen voor deze loterij waren belangeloos ter beschikking gesteld door de Weerter middenstand.

 

Het bedrag van € 20.451,24 is door de directie van de school naar boven afgerond tot  € 22.500. Als klap op de vuurpijl kreeg de jubileumcommissie afgelopen week een zeer royale schenking van maar liefst € 10.000 van een (Malawi) stichting uit de regio Weert. Deze stichting was onder de indruk geraakt van de noden van de Chipala school en besloot spontaan de Philips van Horne actie te ondersteunen.

 

Tijdens de traditionele slotbijeenkomst met het voltallige personeel en oud-personeel op vrijdag, 5 juli, is het eindbedrag bekend gemaakt van de jubileumactie van de Philips van Horne.

Bert van Dijk en Jan Leenders overhandigden namens de jubileumcommissie ’50 jaar Philips van Horne’, een cheque van € 32.500  aan Thérèse Huijbregts. De Weertse Thérèse Huijbregts bezoekt al meer dan tien jaar Malawi en coördineert diverse kleinschalige projecten in dit land, een van de armste van de wereld.

 

Vorige week zijn bouwvakkers, tijdens de schoolvakantie in Malawi, begonnen met de bouw van drie blokken van twee lokalen. Tussen de zes lokalen komen ook werkruimtes voor de leerkrachten. De begeleiding van de bouw is o.a. in handen van oud-Weertenaar Jos Kuppens, directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe.

Zoals inmiddels bekend heeft de jubileumactie van de 50-jarige Philips van Horne voor de Chipala school totaal € 52.355 opgebracht. Dankzij allerlei acties, donaties, een extra gift van de ‘Philips’ én een bijdrage van  € 17.000 van de ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen, is het oorspronkelijke streefbedrag van € 18.000 bijna verdrievoudigd.

 

(bron: Weert de Gekste)

De meest recent aangepaste pagina's zijn:


Nieuws

  • 14 april 2020
    Overlijden Pater Sjaak Clijsters
    IN MEMORIAM JACQUES CLIJSTERS Na een rijk en vruchtbaar missionarisleven is Pater Peter Jacobus Clijsters, missionaris van Scheut, plotseling op 7 april 2020 in Breda overleden.  Een bescheiden, evenwichtig en betrouwbaar persoon met .....
  • 1 april 2020
    Ontmoetingsdag 19 september 2020
    Het Dekenaal Weerter Missie Thuisfront organiseert haar jaarlijkse ontmoetingsmiddag en nodigen wij u graag deze bij te wonen.Dit jaar wordt het gehouden op zaterdag, 19 september 2020. De locatie is in .....