Stichting Dekenaal Weerter Missie Thuisfront

Aanbouw van de Chipala school in Lilongwe, Malawi

 

Tijdens het gehele schooljaar wordt er geld ingezameld voor de ‘Chipala’ school, een school in een krottenwijk in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi. Het land Malawi, ook wel het ‘Warme Hart van Afrika’ genoemd, behoort tot de tien armste landen van de wereld.

 

De Chipala school telt maar liefst 8500 leerlingen, 75 leerkrachten en 22 klaslokalen. De gemiddelde klassengrootte varieert van 100 tot 350 leerlingen. De meeste kinderen krijgen les in de open lucht in zeer stoffige of modderige omstandigheden. Leermiddelen zijn praktisch niet aanwezig. Het streven van de Philips van Horne is om € 18.000 bij elkaar te krijgen voor de bouw van twee klaslokalen.

 

In het kader van het 50-jarig bestaan van de school zijn er tijdens het schooljaar 2018-2019 talloze culturele activiteiten georganiseerd. Van o.a. zes lezingen, een minisymposium, een kerstmarkt en een grote expositie tot een viertal concerten.

Centraal in dit jubileumjaar van de Philips van Horne stond het onderwijsproject in Malawi. Op het gebied van hulp aan de Derde Wereld heeft de school een lange traditie. Al meer dan 30 jaar ondersteunt de ‘Philips’ onderwijsprojecten, aangedragen door oud-leerlingen.

 

De acties voor de Chipala school bestonden dit schooljaar o.a. uit: giften door deelnemers aan de MTB tocht van TWC Weert, de sponsoractie van gymnastiekleraar Bert van Dijk rond de Marathon in Tokyo, een emballage actie van Jumbo Heerschap, de verkoop van Lp’s tijdens Vinyl Luister Spot in Theater de Huiskamer en de opbrengst uit de grote jubileumloterij tijdens het wandel- en fietsevenement ‘De Bloem Van Weert’. De 270 (hoofd)prijzen voor deze loterij waren belangeloos ter beschikking gesteld door de Weerter middenstand.

 

Het bedrag van € 20.451,24 is door de directie van de school naar boven afgerond tot  € 22.500. Als klap op de vuurpijl kreeg de jubileumcommissie afgelopen week een zeer royale schenking van maar liefst € 10.000 van een (Malawi) stichting uit de regio Weert. Deze stichting was onder de indruk geraakt van de noden van de Chipala school en besloot spontaan de Philips van Horne actie te ondersteunen.

 

Tijdens de traditionele slotbijeenkomst met het voltallige personeel en oud-personeel op vrijdag, 5 juli, is het eindbedrag bekend gemaakt van de jubileumactie van de Philips van Horne.

Bert van Dijk en Jan Leenders overhandigden namens de jubileumcommissie ’50 jaar Philips van Horne’, een cheque van € 32.500  aan Thérèse Huijbregts. De Weertse Thérèse Huijbregts bezoekt al meer dan tien jaar Malawi en coördineert diverse kleinschalige projecten in dit land, een van de armste van de wereld.

 

Vorige week zijn bouwvakkers, tijdens de schoolvakantie in Malawi, begonnen met de bouw van drie blokken van twee lokalen. Tussen de zes lokalen komen ook werkruimtes voor de leerkrachten. De begeleiding van de bouw is o.a. in handen van oud-Weertenaar Jos Kuppens, directeur van het Centre for Social Concern in Lilongwe.

Zoals inmiddels bekend heeft de jubileumactie van de 50-jarige Philips van Horne voor de Chipala school totaal € 52.355 opgebracht. Dankzij allerlei acties, donaties, een extra gift van de ‘Philips’ én een bijdrage van  € 17.000 van de ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen, is het oorspronkelijke streefbedrag van € 18.000 bijna verdrievoudigd.

 

(bron: Weert de Gekste)

De meest recent aangepaste pagina's zijn:


Nieuws

 • 19 september 2019
  Zuster Henriëtta Hurks – 60 jaar jubileum
  Zuster Henrietta vierde op vrijdag, 13 september 2019 haar jubileum dat zij op 4 augustus 19959 zich aansloot bij de congregatie Zusters van Liefde te Schijndel. Het feest vond plaats .....
 • 6 augustus 2019
  In Memoriam broeder Martien Smeets
  Op 20 juni 2019 is daags na zijn 93ste verjaardag te Teteringen overleden broeder Martien (Sjaak) Smeets. Broeder Smeets werd op 19 juni 1926 in Weert geboren. Op 6 januari .....
 • 6 augustus 2019
  Overlijden Nico Noordermeer 29-07016
  Nico Noordermeeraug 16 Geplaatst door Congregatie van de H. Geest Nelly Hermans in OverledenVrijdagmiddag 29 juli 2016 kregen wij van onze twee laatste Nederlandse medebroeders in Centraal Brazilië, Jo van de Laar .....
 • 5 augustus 2019
  Wilde Ganzen steunt "Malawi project"
  ‘Wilde Ganzen’ steunt Malawi projectDe landelijke ontwikkelingsorganisatie Wilde Ganzen uit Hilversum heeft vrijdag jl. een bedrag van 17.000 euro geschonken aan het jubileumonderwijsproject van de Philips van Horne in Malawi.Tijdens een projectrondreis .....